Traverten , Kalsiyum Karbonattan (CaCO3) oluşmaktadır, ve teknik olarak bir karbonat kayadır; traverten sıcak su kaynakları çevresinde ve mağaralarda oluşur. Kalsiyum bikarbonat içeren, minerallerce zengin, hidrostatik basınç altında sıcak olan yeraltı suları, bir çatlak boyunca yüzeye çıktığında veya mağara gibi bir boşluğa ulaştığında üzerlerindeki basıncı kaybederler. Bu sular içinde çözülü bulunan CO2, atmosfere salınır—aynı çalkalanmış bir sodanın kapağı açıldığında köpürmesi gibi -- ve katı kalsit çökelir, böylelikle traverten oluşur. Traverten bir çeşit mermer olarak düşünülebilir, ancak mermerden kendine has gözenekli yapısıyla ayrılır. Travertendeki bu boşluklar oluşumu sırasında içinde hapsolan ve daha sonra açığa çıkan gazlardan kaynaklanmaktadır.
Traverten genellikle döşeme ve kaplamaya uygun olamayacak biçimde çok gözenekli olarak düşünülmektedir. Diğer yandan, traverten karoları doğal taş döşemeciliği içinde en popüler olan ve çok tercih edilen bir çeşit doğal taş karosudur. Traverten oluşma şeklinden kaynaklanan eşsiz görünümü sebebiyle çok tercih edilmektedir.
Traverten karoları, koyu kahveden neredeyse beyaza yakın bej renge kadar çeşitli renklere sahiptir. Bazen yüzeyde farklı renklerde damarlar bulunmaktadır. Her bir traverten karosunda benzersiz bir renk dalgalanması şeklinde görülür.
Traverten üzerinde gözenekler bulunur. Gözenekler kendi tozuyla yapılan dolgu maddesi ile doldurulur. Cilayı iyi kabul eder. İç mekanlarda doğal bir görünüme sahiptir ve dekoratiftir. Yapılardaki kaplama işlerinde levha halinde olanları kullanılır. Asitlerden zarar görür.